Навигация

Балморал - Банско

Балморал - Банско

Кошерината - гр. Банско

Кошерината - гр. Банско


И чужди ниви ще се \ 12.3.2024
И чужди ниви ще се "разместват" без съгласие от собствениците
Поправките се правят по споразумението с протестиращите преди месец зърнопроизводители. Чужди ниви ще могат да се разместват на територията на дадено землище и дори да се обработват без разрешение от собствениците...

Подготвят се промени в Закона за културното наследство 21.8.2023
Подготвят се промени в Закона за културното наследство
Зам.-министърът на културата Чавдар Георгиев се срещна с представители на КАБ Министерството на културата (МК) подготвя промени в Закона за културното наследство (ЗКН), които ще бъдат публично представени до края на...

Голям проблем в Италия! Засяга много българи 21.8.2023
Голям проблем в Италия! Засяга много българи
Драматична ситуация с работната ръка в Италия. Конферерацията на самонаетите занаятчии в Италия "Конфартиджанато“ (Confederazione generale dell’artigianato italiano - Confartigianato) съобщи, че почти половината от...


Времето/БНБ фиксинг 23.06.24

20° София 21° Пловдив
20° Бургас 17° Стара Загора
21° Варна 20° Русе
CHF 1.59816 GBP 2.31651 USD 1.4962
МаксКонсулт.бг е член на
www.fiabci.com www.nsni.bg www.bcci.bg/bulgarian/

Банско - история и развитие на курорта
“МАКС КОНСУЛТ.БГ” ООД е консултантско дружество, което добре работи и познава пазара на имоти на територията на гр. Банско и региона. Консултирало е множество проекти, някои от които са: Осигуряване на сделката по закупуването от собственици и поставяне на основите на комасацията в гр. Банско за конкретните имоти и преотреждане статута на същите за хотел Перун на фирма Банско турист, Осигуряване на сделката по закупуването на имоти и обединяване на същите за целите и строителството на комплекс “Св. Иван Рилски” на Феърплей инт., Осигуряване на сделката по закупуването от множество собственици и обединяване на конкретните имоти с преотреждане на техния статут за застрояване на хотел, жилищни сгради и комплекс за отдих и туризъм на фирма Градус, в т.ч. реализиране на конкурс за проектиране и избиране на главен проектант за инвестиционното намерение, провеждане на всички процедури с промяна на статута на земеделската земя и проектиране и организиране на предстоящо ваканционен комплекс на Мото Пфое в Банско, реализиране на съвместни проекти с Филто-С при изграждане от Балканстрой АД, както и много други.

Писти

Отличното качество на общо 56км ски трасета се постига с обработването им от 12 снегоутъпкващи машини Kassbohrer. Ски сезонът е гарантиран от декември до май благодарение на 30 оръдия за изкуствен сняг TechnoAlpin.

 Най-високата точка на ски центъра е 2560м, а най-ниската 1000м. Общата дължина на пистите и ски пътищата е 56км. От тях за начинаещи 35%, 40% за напреднали и 25% за опитни.
Оборудвани с машини за изкуствен сняг са 80% от трасетата.

От този сезон, ски центъра предлага и чудесен 16км ски път оборудван с машини за изкуствен сняг и осветление, свързващ високите части на курорта с гр. Банско.

Операторът на лифтовете и ски пистите в Банско организира перфектното обслужване на кабинкова въжена линя Doppelmayer гондола за 8 души, пет 4-седалкови лифта последен модел Doppelmayer, един 3-седалков лифт Poma, шест ски влека и десет детски ски влека с обща дължина от 26км.Достъпът до съоръженията се контролира с чип карти на SkiData. 

История на Банско

Сгушен в подножието на Пирин планина, грaд Банско е притегателна сила за български и чуждестранни туристи през целия период на годината. Еднакво атрактивен през четирите сезона на година, градът предлага разнообразни условия за почивка и отдих. Тук е съхранено равновесието между екология, флора, фауна и национален колорит.Популярността на Банско в и извън страната се дължи на прекрасните условия за ски туризъм в съчетание със самобитен фолклор и старобългарска архитектура.

Bansko, Bulgaria Bansko, Bulgaria Bansko, Bulgaria Bansko, Bulgaria

Географското разположение на града позволява задържане на снежната покривка от Декември до Април, а алпийският характер на Пирин планина обезпечава отличните условия за професионален и любителски ски спорт.

Град – музей, където новото и старото съжителстват заедно – модерният център преминава в калдъръмени улички с типичните къщи, с дървен чардак , закътани зад яки двойни порти. Известен като център за планински и ски спортове с модерни ски-съоръжения и новоизграден кабинков лифт. Историята на града е забулена далеч назад във вековете.Според многото легенди и предания, някои от които претендират за историческа достоверност, основаването на Банско се отнася след периода на турското нашествие (ХV - ХVІ в.). От тогава е и първото споменаване на Банско като централизирано селище в официален документ (турски регистър от 1576 г.). Преди това населението е живеело в няколко разпокъсани махали. Неяснотата в сведенията за развитието на региона през по-ранни епохи е запълнена донякъде от археологическите разкопки и проучвания. Находките са разнообразни и обхващат всички исторически периоди от праистория до античност и средновековие. Те показват, че банскалии не се показват в нашата история изневиделица, а имат своето вековно развитие. Днешният град е в центъра на "огърлица" от древни поселения и явно е възникнал от техни обитатели.

Близостта на гордата Пирин планина поражда дух на свободолюбие и широта на възгледите, създава хора независими и силни. В мрачните години на турското робство, Банско се оформя като крепост на българщината. В рамките на Османската империя, селището се е ползвало с правата на ограничена автономия.

Bansko, Bulgaria Bansko, Bulgaria Bansko, Bulgaria Bansko, Bulgaria


Предприемчивостта на банскалии, стемежът им към новаторство са в основата на небивалия икономически и духовен подем на града в края на ХVІІ и ХVІІІ в. Оформя се богата класа от занаятчии и търговци, които пренасят стоки с кервани от Беломорието за Централна и Западна Европа, някои създават там свои кантори. Чрез тях достиженията на европейската материална и духовна култура навлизат в Банско и оказват благотворно влияние върху населението му. Мощният тласък в развитието на изкуството, книжнината, просветата, материалното замогване на местните жители, издигат пиринското селище до неговия апогей, отреждат му водеща роля в процесите за формиране и утвърждаване на българската нация. Неслучайно именно тук е роден родоначалника на българското Възраждане Паисий Хилендарски. Той написа своята малка, но велика по замисъл История славянобългарска и я размаха като факел в мрака на петвековното робство. Достоен негов следовник е друг велик син на Банско, патриархът на новобългарското образование Неофит Рилски. Всестранна е неговата дейност и огромни са заслугите му за духовното израстване на нашия народ и утвърждаването на българската национална идентичност.

Към края на ХVІІІ в. друг велик банскалия, Марко Везьов, предприема практически действия за въвеждането на нови педагогически методи. Той меценатствува издаването на буквар, изпреварил с 32 години известния като първи български буквар от този вид Рибен буквар.

Банско се включва активно в движението за народна просвета - едно от най-ярките проявления на нашето Възраждане. Още през 1838 г. в черковния двор е построено училищно помещение. Отначало обучението там е килийно, но през 1847 г. прераства в новобългарско светско училище. Десет години по-късно за нуждите на образованието в селището и с щедрата помощ на Марко Везьов е изградена нова удобна сграда, където разгръща своята дейност достойният преподавател на Неофит Рилски, учителят Никола Попфилипов.

Създаването и развитието на читалищата е типично български принос в балканското възраждане. Значението на тези институции за духовното израстване на народа ни е безспорно. Банскалии не изостават от това движение. През 1894 г. в Сарандевото кафене е създадено читалище "Селско почивка", което през 1908 г. прераства в читалище "Развитие". Неумолим деятел и новатор в това дело е учителят Ангел Балев.

Дейността на много видни и по-малко известни банскалии определя селището като влиятелен културно-просветен и книжовен център. Забележителен принос в тази насока има творчеството на братя Димитър и Костадин Молерови, чието най-значително достижение е сборникът "Народописни материали от Разложко", публикуван през 1954 г.

Натрупаните с вековете интелектуална мощ и нравствен потенциал съвсем естествено довеждат до изгряването на такъв велик поет като Никола Вапцаров.

Bansko, Bulgaria Bansko, Bulgaria Bansko, Bulgaria Bansko, Bulgaria

Самобитният и вечно търсещ дух на банскалии, желанието да остане нещо за поколенията са пословични. Те са в основата на огромната дарителска дейност на Паисиевия брат Хаджи Вълчо. Много са родолюбивите дела, извършени от щедрата му ръка и продиктувани от прозорливия му ум. Същите подбуди тласкат банските чорбаджии да построят черква, достойна за селището им. Преминали през всички предпятствия, поставени от турската власт и през 1835 г. я издигнали - голяма, красива, величествена. Запретнал ръкави Уста Глигор Доюв и 15 години по-късно в черковния двор се извисила кулата-камбанария, в чийто строеж се включват всички банскалии. Неотделима част от нея е монтираният през 1866 г. часовник - небивало достижение на техническата наука - дело на самоукия майстор Тодор Хаджирадонов.

Вроденият усет към красивото и изящното движи изкусната ръка на Тома Вишанов Молера, оставил неповторими образци на възрожденската живопис в множество черкви и манастири. От неговия бунт срещу средновековните догми в иконописта в края на ХVІІІ в. се заражда Банската живописна школа, представена от ненадминати шедьоври, дело на поколения зографи.

В мрачните години на петвековното турско робство, Банско се прославя като гнездо на българския дух, огнище на вярата и националната свяст, където никога не е заспивала надеждата за избавление от поробителя. Тук всеки дом е крепост, всеки род е дал син или внук на СВОБОДАТА.

Признателната народна памет е запазила и до днес спомена за юначния Терзи Никола, дръзнал в далечната 1810 г. да се изправи срещу озверелите турски разбойници, предвождани от Шабан Гега. В притулена планинска местност, получила по-късно названието "Главите", насилниците до едни намерили смъртта си от малобройната дружина на младия банскалия. Така гордите пиринци мъстят за поруганата чест и потъпканото достойнство.

Четиридесет години по-късно друг бански първенец, кир Благо Тодев, покрива името си със слава, разгромявайки банда хайти в местността "Мозгьовица".

Разложката котловина остава настрани от най-масовата, най-героичната проява на освободителните борби - Априлското въстание. Независимо от това в Банско се извършва подготовка за бъдещия бунт. През м. март 1876 г. тук се създава революционен комитет под ръководството на Хаджи Кандит Дъгарадин, който развива широка дейност. Обстоятелствата оставят този край далеч от активните бойни действия, но турските репресии не го подминават. Насилията и жестокостите не сломяват духа на тукашните жители, а закаляват волята им за свобода, несъкрушена и от несправедливите клаузи на Берлинския конгрес. Ярко доказателство за това е последвалото Кресненско-разложко въстание.