Навигация

Белведере Холидей Клуб - Банско - блок 2

Белведере Холидей Клуб - Банско - блок 2

Алпен - NoNaMe - Банско

Алпен - NoNaMe - Банско


Еврокомисията ни прецаква за американските визи 20.10.2020
Еврокомисията ни прецаква за американските визи
Европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон заяви, че би било контрапродуктивно ЕС да въведе визи за Съединените щати като отговор на все още съществуващия визов режим за България, Румъния, Хърватия и...

Още 1000 места Зелена зона в София 19.10.2020
Още 1000 места Зелена зона в София
Зелената зона за паркиране в София ще се разшири с 1090 места в два участъка - в горната част на квартал "Яворов" и в зоната около пазара "Иван Вазов". Това реши транспортната комисия в Столичния общински съвет...

Уредите за парното - на вноски 19.10.2020
Уредите за парното - на вноски
Потребителите, клиенти на столичното парно като топлинен счетоводител, няма да бъдат принудени да инвестират наведнъж големи суми в нови дистанционни разпредели, топломери и водомери за топла вода. Те ще могат да ги...


Времето/БНБ фиксинг 20.10.20

20° София 21° Пловдив
20° Бургас 17° Стара Загора
21° Варна 20° Русе
CHF 1.59816 GBP 2.31651 USD 1.4962
МаксКонсулт.бг е член на
www.fiabci.com www.nsni.bg www.bcci.bg/bulgarian/

Розовата долина
“Долината на Розите”- това е долината разположена между Стара планина и Средна гора.
Самата долина има специфичен климат, изразяващ се с кратка мека зима и продължителна топла пролет. Розата се нуждае от влага и топлина и затова именно тук са разположени почти всички полета с маслодайна роза.

Преди около три столетия от Близкия изток е била донесена Маслодайната роза Дамаскиня. От XVII век насам България се е наложила като един от основните производители на масло от роза. Днес тя е вторият световен износител след Турция и добива около 1 тон розово масло годишно. За производството на 1 кг. розова вода се оползотворява 1 кг. розов цвят, а за производството на 1 кг. розово масло са необходими близо 3500 кг. цвят. За да се оформи розовия храст и да започне първия розобер са необходими 3 години след засаждането му. Розоберът се извършва ръчно, а брането започва много рано сутрин и продължава най- късно до обяд. Цветът трябва да е свеж и не трябва да е изцяло разцъфнал. Това е необходимо, за да се запазят максимално аромата и влажността му и те да бъдат извлечени по- късно по време на дестилацията. Добиването на българското розовото масло е съпътствано от вековни културни традиции.

В Розовата долина всяка пролет се провежда фестивала на Розата и избора на “Розова Кралица”. В неделната сутрин на фестивала всички се събират на розовите полета, пресъздавайки традиционните обичаи за розобера.

                                                                                                                                                                                http://en.wikipedia.org/