Навигация

Пирин Ууд Парк

Пирин Ууд Парк

Кошерината - гр. Банско

Кошерината - гр. Банско


Премиерът участва в Икономическия форум в Давос 21.1.2020
Премиерът участва в Икономическия форум в Давос
Бойко Борисов пристигна късно снощи в Швейцария, където от днес ще участва в Годишната среща на Световния икономически форум в град Давос. Това е 50-а годишна среща на Форума, който с времето се е превърнал в ефективен...

Срив у нас в плащанията с картите Visa 21.1.2020
Срив у нас в плащанията с картите Visa
Проблеми в работата на платежната система Visa се наблюдават във вторник в някои страни. Това се съобщава на страницата на услугата Downdetector, която проследява работата на популярните интернет ресурси. Най-вече...

Китайци идват у нас със завод за електробуси 21.1.2020
Китайци идват у нас със завод за електробуси
По време на визита на вицепремиера Марияна Николова, в сградата на българското посолство в Пекин, беше подписан меморандум за разбирателство между изпълнителния директор на Българска агенция за инвестиции Стамен Янев и...


Времето/БНБ фиксинг 22.01.20

20° София 21° Пловдив
20° Бургас 17° Стара Загора
21° Варна 20° Русе
CHF 1.59816 GBP 2.31651 USD 1.4962
МаксКонсулт.бг е член на
www.fiabci.com www.nsni.bg www.bcci.bg/bulgarian/

Розовата долина
“Долината на Розите”- това е долината разположена между Стара планина и Средна гора.
Самата долина има специфичен климат, изразяващ се с кратка мека зима и продължителна топла пролет. Розата се нуждае от влага и топлина и затова именно тук са разположени почти всички полета с маслодайна роза.

Преди около три столетия от Близкия изток е била донесена Маслодайната роза Дамаскиня. От XVII век насам България се е наложила като един от основните производители на масло от роза. Днес тя е вторият световен износител след Турция и добива около 1 тон розово масло годишно. За производството на 1 кг. розова вода се оползотворява 1 кг. розов цвят, а за производството на 1 кг. розово масло са необходими близо 3500 кг. цвят. За да се оформи розовия храст и да започне първия розобер са необходими 3 години след засаждането му. Розоберът се извършва ръчно, а брането започва много рано сутрин и продължава най- късно до обяд. Цветът трябва да е свеж и не трябва да е изцяло разцъфнал. Това е необходимо, за да се запазят максимално аромата и влажността му и те да бъдат извлечени по- късно по време на дестилацията. Добиването на българското розовото масло е съпътствано от вековни културни традиции.

В Розовата долина всяка пролет се провежда фестивала на Розата и избора на “Розова Кралица”. В неделната сутрин на фестивала всички се събират на розовите полета, пресъздавайки традиционните обичаи за розобера.

                                                                                                                                                                                http://en.wikipedia.org/