Навигация

Комплекс къщи

Комплекс къщи

Алпен - NoNaMe - Банско

Алпен - NoNaMe - Банско


Искаме ресор Земеделие за комисар Мария Габриел 23.8.2019
Искаме ресор Земеделие за комисар Мария Габриел
България иска настоящата й еврокомисарка Мария Габриел да получи ресор „Земеделие“ в новата Европейска комисия, съобщава „Политико“. В момента Габриел отговаря за „Цифрова икономика и цифрово...

Пускат лента на АМ Струма при Дупница днес 23.8.2019
Пускат лента на АМ Струма при Дупница днес
"Днес ще се направи изпитване на товароносимостта на платното към София. Предварителните резултати от пробите са много обнадеждаващи. Имаме готовност до края на деня да пуснем платното за движение в посока София". Това...

Проверяват опожарения магистрален мост при Дупница 23.8.2019
Проверяват опожарения магистрален мост при Дупница
Председателят на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски ще провери работата по разчистването на пространството под моста при Дупница на магистрала „Струма“ от незаконно струпаната смет в обхвата на...


Времето/БНБ фиксинг 25.08.19

20° София 21° Пловдив
20° Бургас 17° Стара Загора
21° Варна 20° Русе
CHF 1.59816 GBP 2.31651 USD 1.4962
МаксКонсулт.бг е член на
www.fiabci.com www.nsni.bg www.bcci.bg/bulgarian/

Розовата долина
“Долината на Розите”- това е долината разположена между Стара планина и Средна гора.
Самата долина има специфичен климат, изразяващ се с кратка мека зима и продължителна топла пролет. Розата се нуждае от влага и топлина и затова именно тук са разположени почти всички полета с маслодайна роза.

Преди около три столетия от Близкия изток е била донесена Маслодайната роза Дамаскиня. От XVII век насам България се е наложила като един от основните производители на масло от роза. Днес тя е вторият световен износител след Турция и добива около 1 тон розово масло годишно. За производството на 1 кг. розова вода се оползотворява 1 кг. розов цвят, а за производството на 1 кг. розово масло са необходими близо 3500 кг. цвят. За да се оформи розовия храст и да започне първия розобер са необходими 3 години след засаждането му. Розоберът се извършва ръчно, а брането започва много рано сутрин и продължава най- късно до обяд. Цветът трябва да е свеж и не трябва да е изцяло разцъфнал. Това е необходимо, за да се запазят максимално аромата и влажността му и те да бъдат извлечени по- късно по време на дестилацията. Добиването на българското розовото масло е съпътствано от вековни културни традиции.

В Розовата долина всяка пролет се провежда фестивала на Розата и избора на “Розова Кралица”. В неделната сутрин на фестивала всички се събират на розовите полета, пресъздавайки традиционните обичаи за розобера.

                                                                                                                                                                                http://en.wikipedia.org/