Навигация

Стената Лодж - Банско

Стената Лодж - Банско

Предела 2

Предела 2


Първите 20-сет години Макс Консулт.БГ ООД, Честито! 02.6.2023
Първите 20-сет години Макс Консулт.БГ ООД, Честито!

Голяма тревога в БАН, акция за защита на българския език 29.5.2023
Голяма тревога в БАН, акция за защита на българския език
Голяма тревога в БАН за българския език. Учените от Академията ще отправят призив за защита на богатството на българския език към Министерствата на образованието и културата, висшите училища, депутатите от всички...

Започна се! 25 апартамента продадени, а блокът замръзна на Акт 14 24.4.2023
Започна се! 25 апартамента продадени, а блокът замръзна на Акт 14
Проблемите с продажбине на жилижа "на зелено" започнаха. Жилищата закупени, цената - 650 евро на квадратен метър, но… сградата не е готова, а са минали почти четири години от първата копка, пише 24rodopi. Кахърите...


Времето/БНБ фиксинг 09.06.23

20° София 21° Пловдив
20° Бургас 17° Стара Загора
21° Варна 20° Русе
CHF 1.59816 GBP 2.31651 USD 1.4962
МаксКонсулт.бг е член на
www.fiabci.com www.nsni.bg www.bcci.bg/bulgarian/

Розовата долина
“Долината на Розите”- това е долината разположена между Стара планина и Средна гора.
Самата долина има специфичен климат, изразяващ се с кратка мека зима и продължителна топла пролет. Розата се нуждае от влага и топлина и затова именно тук са разположени почти всички полета с маслодайна роза.

Преди около три столетия от Близкия изток е била донесена Маслодайната роза Дамаскиня. От XVII век насам България се е наложила като един от основните производители на масло от роза. Днес тя е вторият световен износител след Турция и добива около 1 тон розово масло годишно. За производството на 1 кг. розова вода се оползотворява 1 кг. розов цвят, а за производството на 1 кг. розово масло са необходими близо 3500 кг. цвят. За да се оформи розовия храст и да започне първия розобер са необходими 3 години след засаждането му. Розоберът се извършва ръчно, а брането започва много рано сутрин и продължава най- късно до обяд. Цветът трябва да е свеж и не трябва да е изцяло разцъфнал. Това е необходимо, за да се запазят максимално аромата и влажността му и те да бъдат извлечени по- късно по време на дестилацията. Добиването на българското розовото масло е съпътствано от вековни културни традиции.

В Розовата долина всяка пролет се провежда фестивала на Розата и избора на “Розова Кралица”. В неделната сутрин на фестивала всички се събират на розовите полета, пресъздавайки традиционните обичаи за розобера.

                                                                                                                                                                                http://en.wikipedia.org/