Навигация

Пирин Ууд Парк

Пирин Ууд Парк

Предела 2

Предела 2


Лоша новина: Маските се връщат. Кога 27.6.2022
Лоша новина: Маските се връщат. Кога
Става дума за съвсем различен вариант на „Омикрон“, в момента върлуват вариантите BA4 и BA5. Този вариант протича леко, но заразява. Всички мерки, които предприемаме, гледаме да са против заболяване. Това заяви...

Хора спаха пред БНБ заради монета 27.6.2022
Хора спаха пред БНБ заради монета
Опашки се извиха пред БНБ още от вчера. Някои дори спаха на стълбите пред Централната банка. Причината е, че днес пускат златната монета от 2 лева с лика на Паисий Хилендарски. Тя е магнит както за колекционери, така и...

A1 е телекомуникационна компания на годината 23.6.2022
A1 е телекомуникационна компания на годината
Отличието е доказателство за последователните усилия на телекома в множество направления. За поредна година A1 България заслужи отличието „Компания на годината“ в категория „Телекомуникации“. Журито на конкурса оцени...


Времето/БНБ фиксинг 04.07.22

20° София 21° Пловдив
20° Бургас 17° Стара Загора
21° Варна 20° Русе
CHF 1.59816 GBP 2.31651 USD 1.4962
МаксКонсулт.бг е член на
www.fiabci.com www.nsni.bg www.bcci.bg/bulgarian/

Розовата долина
“Долината на Розите”- това е долината разположена между Стара планина и Средна гора.
Самата долина има специфичен климат, изразяващ се с кратка мека зима и продължителна топла пролет. Розата се нуждае от влага и топлина и затова именно тук са разположени почти всички полета с маслодайна роза.

Преди около три столетия от Близкия изток е била донесена Маслодайната роза Дамаскиня. От XVII век насам България се е наложила като един от основните производители на масло от роза. Днес тя е вторият световен износител след Турция и добива около 1 тон розово масло годишно. За производството на 1 кг. розова вода се оползотворява 1 кг. розов цвят, а за производството на 1 кг. розово масло са необходими близо 3500 кг. цвят. За да се оформи розовия храст и да започне първия розобер са необходими 3 години след засаждането му. Розоберът се извършва ръчно, а брането започва много рано сутрин и продължава най- късно до обяд. Цветът трябва да е свеж и не трябва да е изцяло разцъфнал. Това е необходимо, за да се запазят максимално аромата и влажността му и те да бъдат извлечени по- късно по време на дестилацията. Добиването на българското розовото масло е съпътствано от вековни културни традиции.

В Розовата долина всяка пролет се провежда фестивала на Розата и избора на “Розова Кралица”. В неделната сутрин на фестивала всички се събират на розовите полета, пресъздавайки традиционните обичаи за розобера.

                                                                                                                                                                                http://en.wikipedia.org/