Пирин Ууд Парк

Пирин Ууд Парк

Кошерината - гр. Банско

Кошерината - гр. Банско


Премиерът отлетя за Сеул 24.9.2019
Премиерът отлетя за Сеул
Рано тази сутрин министър-председателят Бойко Борисов отлетя за Сеул. Днес започва четиридневното му посещение в Южна Корея начело на правителствена делегация, в която влизат четирима министри: вицепремиерът и...

\ 24.9.2019
"Томас Кук" завлече БГ хотелиери с €30 млн.
Близо 2500 британски туристи на фалиралият туроператор "Томас Кук" почиват в момента в най-големия ни морски курорт Слънчев бряг. По груби сметки най-старата туристическа компания в света дължи между 20 и 30 млн. евро...

Ангелкова: Няма закъсали бг туристи 24.9.2019
Ангелкова: Няма закъсали бг туристи
Нямаме информация за закъсали български туристи по света заради фалита на британския туроператор „Томас Кук”, съобщи министър Николина Ангелкова на брифинг преди малко. Тя съобщи, че утре ще има по-подробна информация,...


Времето/БНБ фиксинг 24.09.19

20° София 21° Пловдив
20° Бургас 17° Стара Загора
21° Варна 20° Русе
CHF 1.59816 GBP 2.31651 USD 1.4962
МаксКонсулт.бг е член на
www.fiabci.com www.nsni.bg www.bcci.bg/bulgarian/

Българи искат да произвеждат италиански сирена у нас

22.11.2010
След като технологията на работа се утвърди, може да се мисли за износ на българска моцарела на италианския пазар, научи Investor.bg

След като преди по-малко от месец влезе в сила наредбата за директни продажби на малки количества мляко и месо, български фермери са решили да експериментират и да започнат производство на пресни италиански сирена – моцарела, качота, пекорино, рикота, стракино и други. Това научи Investor.bg от Христо Друмев, председател на Националната развъдна асоциация на млеко- и месопроизводителите.

Бизнес идеята

Идеята за такова ново производство във фермите на млекопроизводителите е на Захари Захариев, консултант по маркетингови проучвания към Търговската палата на Модена, Италия.

Там е много разпространена практиката в малки мандри фермерите да произвеждат качествените италиански млечни продукти, известни в цял свят.

През изминалите месеци италиански технолози от Модена са провели редица срещи с български фермери, производители на овче, биволско, краве и козе мляко, каза Захариев.

Българските производители са били запознати с възможностите на италианските съоръжения за директна продажба на прясно непастьоризирано мляко (млекомати) и с начина за преработване на млякото с модерни пастьоризатори до пресни сирена по италиански рецепти - моцарела, стракино, пекорино, каприно, скаморца. Интересното е, че с тези съоръжения българските производители ще могат да произвеждат и българско сирене, кашкавал и кисело мляко.

Предвидено е сътрудничество с италиански технолози, които да обучат българските фермери.

Скритите печалби в екзотични млечни продукти

Най-вероятно няколко млекопроизводители ще рискуват и ще купят техниката за производство на италиански сирена. „Аз ще съм един от първите, които ще направят тази крачка“, заяви Христо Друмев.

По всичко личи, че родните млекопреработватели постепенно започват да се ориентират към нетрадиционни производства на млечни продукти.

В момента в България има около 250 млекопреработвателни предприятия, които предпочитат да преработват големи количества мляко в познатия за българите асортимент: бяло саламурено сирене, кашкавал и извара. Производителите у нас обаче могат да разчупят тази рамка и да повишат печалбите си, каза Захари Захариев.

Проблемът с финансирането

Единствената пречка пред новото производство може да бъде финансовият ресурс, посочи Христо Друмев.

„Българските заводи не правят техника за преработване на малки количества мляко. Няколко вносни апарата излизат около 30 000 евро, но в момента имаме сериозни трудности с вземането на кредити, тъй като банковата система не приема нашите стопанства като гаранции“, посочи Друмев.

Според него производителите на италиански сирена в България първо трябва да продават италианските сирена на българския пазар и да се утвърдят тук, преди да излязат зад граница. „Европейските пазари искат количества и ритмичност на доставките, а на нас ти трябва опит“, посочи той.

„След като новата технология се утвърди, може да се мисли за износ на българска моцарела на италианския и на европейските пазари, които са отворени. Например в Италия отдавна се продават произведени в Германия моцарела и качота”, коментира Захари Захариев.

Цена и качество

Според проучвания на италиански експерти от Модена в България съществува реална възможност за преработване на биволско мляко в известната в цял свят биволска моцарела. Това е продукт, който произведен в нашата страна, ще има сравнително ниска себестойност - около 3 евро на килограм. За изгодните цени ще помогнат по-ниските данъци, цени на тока и заплати в България в сравнение с тези в Италия.

Източник: Investor.bg
към статията
Последни Новини:
Личните данни като заместител на медицинските изследвания при застраховка живот Личните данни като заместител на медицинските изследвания при застраховка живот
Застрахователи в САЩ тестват използването на лична информация за оценяване риска на своите клиентиЖивотозастрахователите в САЩ изпробват нови начини за предсказване на продължителността на живота на своите клиенти на...
Вадят Несебър от ЮНЕСКО до месец, ако не се премахнат незаконните постройки Вадят Несебър от ЮНЕСКО до месец, ако не се премахнат незаконните постройки
Премиерът Бойко Борисов е категоричен, че във всички курорти ще се бутат сгради, построени без разрешителноАко до един месец не премахнем незаконните постройки в Несебър, има риск да изключат града от списъка със...
Компаниите, които ще спасят Коледа Компаниите, които ще спасят Коледа
В условията на свиване на потребителските разходи повечето компании се страхуват от слаби резултати в най-силния сезон на годината. Има и такива обаче, които гледат с оптимизъмИкономическата стагнация и високата...
Пол Гест: Фундаментални демографски промени ще преобразят днешните молове Пол Гест: Фундаментални демографски промени ще преобразят днешните молове
Моловете не са това, което бяха – предизвикателства и възможности пред професионалистите през погледа на директора "Проучвания за Европа, Близкия Изток и Африка" в Jones Lang LaSalleПол Гест е директор...
М. Шулц: Едва ли ще се сбъдне желанието на България да влезе в Шенген догодина М. Шулц: Едва ли ще се сбъдне желанието на България да влезе в Шенген догодина
Германия и Франция „не са много склонни“ да позволят разширяване на шенгенското пространство, смята лидерът на социалистите в европарламентаЛидерът на групата на социалистите и демократите в ЕП –...
Правителството прави нов търг за продажбата на хотел в София Правителството прави нов търг за продажбата на хотел в София
Осеметажният хотел „Шампион" се намира в столичния район „Красно село“ Министерският съвет взе решение за продажбата на недвижим имот частна държавна собственост, предоставен за ползване и...
Предприемачите, които промениха интернет Предприемачите, които промениха интернет
Вижте имената на създателите на някои от най-силните социални мрежи в глобалното пространствоСоциалните мрежи са доста коментирана тема в последните месеци, дори години, а хората, които седят зад тях и са свързани със...
Вносните биохрани ще продължат да доминират на българския пазар Вносните биохрани ще продължат да доминират на българския пазар
Увеличават се производителите на органични продукти, очаква се и ръст на площите за екоземеделиеПроизводителите на биопродукти в България постепенно се увеличават и тази година броят им възлиза на близо 500. Очаква се в...
Няколко работни места с по-различна атмосфера Няколко работни места с по-различна атмосфера
Офисът е мястото, където голяма част от нас прекарват целия си ден. Ето защо дизайнът и интериорът са от изключителна важностОфисите, фиксираното работно време, стационарните бюра са елементи от работната организация,...
Собственикът на The Mall: Проучваме някои търговски проекти в България Собственикът на The Mall: Проучваме някои търговски проекти в България
Въпреки че страната ни не е основен пазар за фонда собственик на мола, компанията работи по някои "добри инвестиционни възможности", казва изпълнителният директор на фондаАлександър Папгеоргиу е съосновател и...